Indeks over KGB dokumenter

Informations forside 5. januar 1992

Jacob Holdt overvejer at klage over PET

Kilder i Politiets Efterretningstjeneste taler over sig om henlagte spionagesigtelser mod fotografen Jacob Holdt

 

Af OLE DAMKJÆER

Fotografen og forfatteren Jacob Holdt, der i 1977 udgav den opsigtvækkende bogsucces 'Amerikanske Billeder', overvejer at klage over udtalelser fremsat fredag i Berlingske Tidende af anonyme kilder i Politiets Efterretningstjeneste (PET).

I en artikel, hvor chefen for PET, politimester Hanne Bach Hansen, oplyser, at hun på ny vil undersøge, om den nu 44-årige forfatter har begået noget kriminelt ved i årevis at have modtaget gaver og penge fra den sovjetiske efterretningstjeneste KGB, siger PET-kilder "samstemmende, at Jacob Holdte sag - hvis den var blevet rejst - ville være mere alvorlig end de spionage-sigtelser, som sidst i 79'eme blev rejst mod forfatteren og oversætteren Arne Herløv Petersen".

"Hvis kilderne har udtalt sig således, lyder det som en sigtelse. Politiets embedsmænd må ikke udtale sig om skyldsspørgsmålet", siger afdelingsforstander ved Danmarks Journalisthøjskole, cand. jur. Knud Aage Frøbert til Information

Frøbert oplyser, at Jacob Holdt kan få iværksat en tjenstlig undersøgelse inden for PET med henblik på at få konstateret, hvem der står bag udtalelserne.

"De pågældende står så til en eller anden disciplinær sanktion", siger Frøbert.

 

Ikke forsvarligt

I en orientering fra den 17. april 1982 ger daværende justitsminister Ole Espersen (S) rede for Arne Herløv-sagen og for baggrunden for at opgive en sigtelse etter straffelovens paragraf 108 (spionageparagraffen). Justitsministeriet fandt det efter en samlet vurdering af de nu foreliggende oplysninger i sagen forsvarligt at undlade at efterforske sagen videre, således at der ikke rejses tiltale mod den pågældende". Det er Justitsministeriet, der endeligt beslutter, om der skal rejses tiltale i sager om overtrædelse af straffelovens kapitel 12 (forbrydelser mod statens selvstændighed og sikkerhed).

En gennemgang af politiets materiale mod Arne Herløv Petersen sammenlignet med indholdet i de anklager, som den afhoppede dobbeltagent, KGB-obersten Oleg Gordijevskij, torsdag rettede mod Jacob Holdt for i en årrække at have været betalt agent for det sovjetiske efterretningsvæsen KGB giver ikke umiddelbart grund til at betegne Jacob Holdt-sagen som »mere alvorlig» end Arne Herløv-sagen.

Justitsministeriet står fast, at sovjetiske efterretningsofficerer i et antal tilfælde benyttede – "eller har forsøgt at benytte" - Arne Herlev Petersen som mellemled til meningspåvirkning af den danske offentlighed, bl.a. som forfatter af artikler og læserbreve.

Desuden viste politiets efterforskning, at Arne Herlev Petersen:

1. På den sovjetiske ambassades foranledning videregav Sovjet dokumenter - med påstand om, at de var af udenrigspolitisk karakter - til Nordkoreas ambassade. Kildeangivelsen var falsk, idet dokumenterne skulle se ud som skrevet af en amerikansk journalist med det angivelige formål »at bidrage til spænding mellem Nordkorea og Kina" som det hedder i Justitsministeriets orientering.


2. Ved flere lejligheder leverede oplysninger til den sovjetiske ambassade om forholdene på den danske venstrefløj, og om såkaldt progressive journalister, som dog ikke måtte være DKP-medlemmer.

3. I tidens løb fra ambassaden modtog betydelige mængder spiritus, cigaretter og andre gaver, herunder også gratis rejser til Sovjetunionen. Hertil kommer kontante beløb, som politiet dog i en vis udstrækning betragtede som dækning af udgifter, som Herløv Petersen havde i forbindelse med sin KGB-kontakt.

Hanne Bech Hansen ville fredag ikke kommentere sandhedsværdien i de anonyme kilders udtalelser.

"Jeg vil nu se, om der noget nyt i Oleg Gordijevskijs oplysninger om Jacob Holdt i forhold til de oplysninger, vi havde i sagen i 1985-86 (da PET opgav sagen, red). På den baggrund vil jeg se, om vi skal foretage os yderligere," siger chefen for PET.

 

Indeks over KGB dokumenter

 Tilbage til oversigt over mine artikler

 
 

Copyright © 2002 KGB