Indeks over KGB dokumenter

 

Ekstra Bladet 2. januar 1992 
 

Jacob Holdt var
KGB-agent

 

  Top-hemmelige KGB-dokumenter afslører, at den verdensberømte fotograf blev rekrutteret i København og i årevis arbejdede for den sovjetiske efterretningstjeneste

 

Af Jacob Andersen og Vladimir Pimonov

 

Den verdensberømte fotograf og forfatter Jacob Holdt , 44 år, har i mange år været agent for KGB og blev betalt for sine tjenester. I KGB har han dæknavnet 'Prist.' Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af top-hemmelige KGB-dokumenter, der viser, at den sovjetiske efterretningstjeneste var så begejstret for Jacob Holdts arbejde, at det blev indberettet til Politbureauet - det vil sige: Sovjetunionens højeste ledelse.

Jacob Holdt blev berømt i 1977, da han udgav bogen 'Amerikanske Billeder'.

Den var en stærk fotoberetning om usselheden i USA. Som Thomas Bredsdorff skrev i Politiken: 'Man møder mennesker. Hele tiden mennesker.

Narkomaner, der stikker. Ted Kennedy i en af sine jubel-branderter. En ung kvinde, der er bidt af en rotte. En tigger på fortovet, som man først ser fra oven som vi er vant til, og så lige ind i ansigtet, i øjenhøjde, som et medmenneske.'

' Jacob Holdt blev rost fra alle sider, og med rette. Han havde lavet et fremragende dokumentarisk værk.

Men det var ikke blot anmelderne på aviserne, der fik øje på Jacob Holdt .

På den sovjetiske ambassade i København var KGB-agenterne ved at falde over hinanden af begejstring. Bogen 'Amerikanske Billeder' passede som hånd i handske til KGB's kampagne imod USA. Præsident Jimmy Carters menneskerettighedspolitik var en torn i øjet på den sovjetiske ledelse, og KGB havde til opgave at fortælle verden, at det stod meget værre til i USA end i Sovjetunionen.

Af denne grund var Jacob Holdts bog som en gave sendt fra himlen, og KGB besluttede straks at få en finger med i spillet.

Det er den afhoppede KGB-oberst Oleg Gordijevskij, der fortæller historien om Jacob Holdt til Ekstra Bladet. Vi har både Gordijevskijs mundtlige beretninger og nogle top-hemmelige KGB-dokumenter, der omtaler Holdt.

FANGET IND@I 1977 var Oleg Gordijevskij førstesekretær på Sovjetunionens ambassade i København. Dette var kun et dække. I virkeligheden var han oberst i KGB og en af de vigtigste russiske spioner i Danmark. Samtidig arbejdede han for den britiske og danske efterretningstjeneste. I KGB-hovedkvarteret i Moskva (Center) havde Gordijevskij kodenavnet 'Gornov.' Under et nyligt møde i London fortalte han os følgende: KGB fik en vældig interesse i Jacob Holdt på grund af 'Amerikanske Billeder.'

Det blev besluttet, at vi skulle forsøge at rekruttere ham som agent, og opgaven gik til min kollega, Nikolaj Petrovitj Gribin.

Gribin arbejdede som andensekretær på ambassaden, men var hemmeligt en af de vigtige KGB-agenter i byen. Han blev chef for KGB-stationen i København i 1980 og havde denne post til 1984, da den danske regering udviste ham på grund af spionage.

- I 1977 begyndte Gribin at dyrke Jacob Holdt . Han opsøgte ham og inviterede ham på frokoster. Han behandlede ham som en guldklump, og det lykkedes ham hurtigt at rekruttere danskeren. Efter få måneder begyndte Jacob Holdt også at tage imod penge fra os, siger Gordijevskij.

GIV MIG PENGE@Da Jacob Holdt var blevet rekrutteret, fik han sit eget specielle dossier i KGB. Der blev skrevet rapporter om alle detaljer i KGB's forhold til ham, og der blev udarbejdet planer for, hvordan man skulle bruge ham.

Nikolaj Petrovitj Gribin var hans føringsofficer (case-officer) , og Jacob Holdt kom på så fortrolig fod med ham, at han kaldte ham 'Nik.' Først gav man ham et hemmeligt dæknavn: 'PRIST'.

Dette er den russiske version af det engelske ord priest , som betyder 'præst.' Nu bagefter er det ikke svært at se, hvorfor KGB valgte dette dæknavn. Jacob Holdt er præstesøn, og i en avisartikel var han blevet kaldt 'en upåagtet reinkarnation af Jesus'.

Oleg Gordijevskij siger til Ekstra Bladet: - Jacob Holdt havde en ideologisk motivering for at arbejde for os, men der var også noget andet. På et tidspunkt sagde han nemlig til Gribin: 'Hør her. I vil gerne have mig til at rejse rundt i Europa og gøre arbejde for jer. Men jeg vil have penge for det!' Så Jacob Holdt blev en betalt agent. KGB betalte ham betydelige summer.

Ekstra Bladet har oplysninger, der viser, at ved to bestemte lejligheder fik Jacob Holdt udbetalt 50.000 kr. af KGB. Selv siger han til os: - Der var tale om 10.000 kr. En gang fik jeg en plasticpose med spiritus og cigaretter fra Nik, og den indeholdt også en konvolut med 10.000 kr.

Jacob Holdt benægter summen på 50.000.

DOKUMENT NR. 907@Men hvad siger KGB's hemmelige dokumenter? Lad os se på et af dem.

Det hedder 'Nummer 907/PR. 8. december 1977.' Bogstaverne 'PR' viser, at det er KGB's afdeling for politisk spionage i Danmark, der har skrevet papiret. Rapporten er stemplet 'Top Hemmeligt' og er stilet til 'Kammerat Severov'.

Severov er kodenavnet for Victor Fjodorovitj Grusjko, som var chef for 3.

departement i Første Hoveddirektorat i KGB Center.

Dokument nr. 907 var KGB-stationens arbejdsplan for 1978 og fylder adskillige sider. Under mellemrubrikken 'LINE-A arbejde' ('Aktive Foranstaltninger') står der: 'Der vil blive sat størst kraft bag vore Aktive Foranstaltninger på følgende områder: .'

Derpå følger en opremsning af KGB's planer i Danmark, og et sted står der: 'Afsløring af krænkelser af menneskerettighederne i USA. Offentliggørelse af (Jacob Holdts) bog i Vesttyskland og Sverige og hjælp til at sikre dens offentliggørelse i Storbritannien. Hjælpe med aktiviteterne omkring (Jacob Holdts) billedudstilling. Studere mulighederne for at få udstillingen frem i andre vestlige lande.

FALSK FLAG@Længere nede i Dokument nr. 907 beskriver KGB-spionen, hvad man i Danmark vil foretage sig for at lave Sovjet-propaganda i fjernsyn, biografer og radio m.m. Herunder står der: 'Med dette in mente må vi - gennem (Jakob Holdt) - sikre udførelse af den anti-amerikanske operation og af de aktioner, der er forbundet med den. Vi må også sikre, at denne operation får virkning i andre nordeuropæiske lande, specielt Sverige og Norge.' Senere i Dokument nr. 907 er der et afsnit med titlen:

'Operationelle Foranstaltninger for at opfylde Residensens (KGB-stationens) krav.' Under betegnelsen: 'Hovedmål for agent-infiltrering i arbejdet imod Hovedfjenden (USA)' er der beskrevet en række ting, som 'specifikt' skal gøres i 1978, og her hedder det bl.a.: 'Optrappe studiet af (Jacob Holdts) kontakter, idet vi leder ham til personer, som har umiddelbar interesse i arbejdet imod Hovedfjenden, og idet vi skal tænke på senere at få (Jacob Holdt ) til at rekruttere dem under 'falsk flag'.

Her står det altså sort på hvidt, at det var KGB's hensigt at få Jacob Holdt til at rekruttere andre agenter for den sovjetiske efterretningstjeneste. Betegnelsen 'falsk flag' betyder, at disse eventuelle agenter aldrig måtte få at vide, at det var KGB, der stod bag Jacob Holdt .

EN ÆGTE AGENT@Da vi i aftes foreholdt Jacob Holdt denne passage i Dokument nr. 907 afviste han, at han nogen sinde havde rekrutteret andre agenter for KGB.

Men hvad med ham selv? Hvilke type agent var han? KGB opererer med flere forskellige betegnelser, for eksempel disse: 1) Agent.

2) Konfidentiel Kontakt.

3) Mål for Opdyrkning.

Hver betegnelse har sin særlige definition, og ingen person får den officielle titel 'agent' uden at opfylde visse kriterier. Det drejer sig for eksempel om, at vedkommende er pålidelig, at han er disciplineret i forholdet til sin føringsofficer, og at han modtager og udfører ordrer fra KGB.

Vi spurgte Oleg Gordijevskij nøje om, hvilken status Jacob Holdt havde haft, og han svarede: - Jacob Holdt var en ægte og rigtig agent. Han opfyldte kriterierne, og vi betalte ham.

I de hemmelige KGB-dokumenter, vi har set, er der da heller ingen tvivl.

Jacob Holdt omtales som agent med dæknavnet 'PRIST.' ROS FRA CENTER@Dette gælder blandt andet dokument 'Nummer 3208/PR/55,' der er stemplet 'Top Hemmeligt', og som har datoen: 16. januar 1977 (KGB-officeren skrev forkert. Der skulle stå:

1978).

Dokument nr. 3208 er underskrevet af 'Severov' , hvilket er dæknavnet for chefen for 3. departement i Første Hoveddirektorat i Center, Victor Fjodorovitj Grusjko.

Denne topchef skrev til 'Kammerat Korin' i København - det vil sige Mikhail Petrovitj Ljubimov, der var Resident (chef) for KGB-stationen i Danmark - og uddelte ros for spionernes gode arbejde. Det hedder blandt andet: 'Et betragteligt antal Aktive Foranstaltninger, som KGB-stationen udførte, blev positivt vurderet og blev rapporteret til ledelsen af vort departement, til ledelsen af KGB og til højere autoriteter. Det kompleks af operationer, der involverer offentliggørelse, distribution og reklame for bogen 'Amerikanske Billeder' fortjener særlig anerkendelse.' Altså: En enestående ros for KGB-agenternes arbejde med fotograf Jacob Holdt . Det er vigtigt at vide, at når der bruges udtrykket 'højere autoriteter,' (på russisk:

Instantsiya ) så betyder det i KGB-sprog den højeste politiske ledelse, specielt Politbureauet.

POLITIK I SAGEN@Ekstra Bladet er vidende om, at de vestlige efterretningstjenester nøje har holdt øje med Jacob Holdts forbindelse til KGB, og som nævnt blev hans føringsofficer, Nikolaj Gribin, udvist i 1984. Dette afbrød dog ikke kontakten.

Ekstra Bladet er også vidende om, at Jacob Holdt så sent som i 1985 mødtes med sin føringsofficer i et tredjeland.

Hvorfor blev han ikke arresteret og stillet for retten? Først af alt: Før 1985 var man afskåret fra at gøre noget. Hvis han var blevet retsforfulgt, ville russerne kunne regne ud, at Oleg Gordijevskij var dobbeltagent. Gordijevskij hoppede først af i 1985.

Men, hvad med senere? Der var tale om en politisk afgørelse.

Det var ikke bevismateriale, man manglede, men da Jacob Holdt ikke kendte til vigtige statshemmeligheder, var det begrænset, hvilken skade han kunne gøre.

Han tilhørte nemlig den særlige kategori af agenter, der hedder 'indflydelsesagenter.' Det er personer, der påvirker omgivelserne på den måde, KGB ønsker. De laver Sovjet-propaganda, uden at nogen aner, hvem der står bag.

Fhv. KGB-oberst Oleg Gordijevskij siger om Jacob Holdt : - Han var en første klasses indflydelsesagent.

 


 

Det var som en spionfilm

  Ekstrabladet 2. januar fortsat

Af Jakob Andersen og Vladimir Pimonov
 

Jacob Holdt erkender, at han fik penge af KGB, men han betragter sig ikke som russernes agent

 

Fotografen og forfatteren Jacob Holdt var rystet, da Ekstra Bladet i går foreholdt ham vore oplysninger om hans forhold til KGB. Først sagde han, at han ikke havde fået penge af russerne, men senere erkendte han, at han ved en bestemt lejlighed havde modtaget 10.000 kr. i en konvolut i en plasticpose.

- Agent for KGB? Hvad betyder ordet agent? Jeg har ikke spioneret for dem, siger Jacob Holdt .

Men han erkender, at han i årevis mødtes med Nikolaj Petrovitj Gribin, KGB-spionen der i 1984 blev udvist af Danmark. Han kalder ham 'Nik'.

Jacob Holdt forklarer, at han arbejdede på at skaffe hospitalsudstyr til fattige afrikanske lande, og det var dette arbejde, han ville have penge til. Men Gribin sagde til ham: - Vi er ikke interesseret i at støtte Afrika. Det er dig, vi er interesseret i.

BREV TIL EN VEN Jacob Holdts erindring er, at han spiste frokost eller middag med Nikolaj Gribin før bogen 'Amerikanske Billeder' blev udgivet. Senere mødtes han med ham mange gange, og i dag siger han: - Jeg holdt meget af Gribin, og selv Jacob Holdts erindring er, at han spiste frokost eller middag med Nikolaj Gribin før bogen 'Amerikanske Billeder' blev udgivet. Senere mødtes han med ham mange gange, og i dag siger han: - Jeg holdt meget af Gribin, og selv i dag vil jeg gerne mødes med ham.

Da vi foreholdt ham, at han havde mødtes med KGB-manden i udlandet, sagde han, at det skete i Budapest.

Han er mere end overrasket over, at han optræder i KGB-dokumenter, der er stemplet: 'Top Hemmeligt'.

- Jeg betragtede ikke mig selv som deres agent.

Men i julen 1989 skrev Jacob Holdt et brev til en ven, hvori han omtalte sine 'hemmelige stævnemøder' med 'russiske og andre østagenter i mange år'.

Han berettede, at han havde fortalt nogle venner om disse møder 'for ikke at blive trængt op i en krog af russerne en dag.' STASI-VENNEN Til Ekstra Bladet fortæller han, at den østtyske STASI-spion Jörg Meyer var hans gode ven, og at KGB prøvede at forhindre ham i at omgås Jörg Meyer.

- Da Jörg Meyer kom i fængsel pressede Nikolaj Gribin mig til ikke at besøge ham, men det gjorde jeg alligevel. Jörg Meyer ordnede i sin celle alt arbejdet med at få 'Amerikanske Billeder' udgivet i Tyskland. Han ordnede al min tyske korrespondance, oversatte showet, indtalte det og lavede alt det tekniske.

Da Jörg Meyer blev arresteret, var Jacob Holdt en af de personer, der blev afhørt om ham af PET. I julebrevet fra 1989 kalder han Meyer 'den bedste, mest intelligente og charmerende medarbejder, vi nogen sinde havde'.

I det samme brev forklarer Jacob Holdt også sin ven, at både PET og FET har kendt til hans forhold til russerne 'da top-chefen for KGB i Danmark som bekendt var dobbeltagent.' Det er naturligvis Oleg Gordijevskij, han her refererer til. Han skriver videre: 'Det er et utroligt kapitel i mit liv.det var så spændende og vidtfavnende, at jeg en dag har lyst til at skrive erindringer alene af den grund. Meget af det, jeg oplevede, var som taget ud af en spionfilm og mindst lige så spændende som mine oplevelser med gangstere i USA.' OPGAVER Hvis dette er rigtigt, og det må man tro, så rimer det ikke helt med Jacob Holdts påstand om, at han ikke foretog sig skumle ting med KGB.

Tværtimod synes der at være et væld af saftige detaljer, som man til sin tid vil kunne læse om i hans erindringer.

Til os fortæller han, hvordan Nikolaj Gribin blandt andet forsøgte at få ham til at skaffe et sikkerhedspolitisk dokument fra Centret for Freds- og Konfliktforskning, Vandkunsten 5, København.

- Dette gjorde han kun for at blive i stand til bagefter at kunne sige, at jeg var KGB-agent. Men jeg gjorde det ikke.

Jacob Holdt fortæller også, at KGB gav ham et papir om negere.

- De ville have mig til at inkludere det i mine foredrag. Men det var et meget primitivt dokument, så jeg brugte det ikke.

Han siger også, at han hverken er marxist eller kommunist, og at han elsker USA. Han gjorde også Gribin sur, da han roste Lech Walesa og hans arbejde med Solidaritet i Polen.

- Det er klart, at KGB havde planer med mig. Det vidste jeg. Men jeg havde mine egne planer. Jeg havde med KGB at gøre, men jeg har også omgåedes prostituerede og mordere. Jeg var ligeglad, hvor pengene kom fra, blot de havnede i Afrika.

Vi har talt med folk, der kender Jacob Holdt , og de forklarer samstemmende, at han er en idealistisk mand, der har gjort et kæmpearbejde for de undertrykte. Ingen har noget dårligt at sige om ham.

Han har tværtimod vist verden, hvordan den bør handle over for de svage.

Så det var nogle underlige kammerater, han fik, da han blev indfanget af KGB.

 

 

 

 

Indeks over KGB dokumenter

 Tilbage til oversigt over mine artikler

Copyright © 2002 KGB