Indeks over KGB dokumenter
 

Berlingske Tidende 5. januar 1992 
 

 

Danida spidser ører i sag om KGB

Støtte Fotograf Jacob Holdt , der fik penge af KGB, sendte midler videre til Danida, som koordinerede bistand til projekter udpeget af Jacob Holdt .

 

Udenrigsministeriet har fattet stor interesse for de seneste dages afsløringer i pressen af, at den danske internationalt berømte fotograf Jacob Holdt , kendt fra »Amerikanske Billeder«, havde tæt kontakt til KGB-folk i Danmark og modtog adskillige tusinde kroner fra KGB. Det skyldes, at Jacob Holdt , har forklaret, at Danida hjalp ham med at få overskud fra bogsalg og filmforevisninger kanaliseret ind i udviklingsprojekter i Afrika. Efter Berlingske Tidendes oplysninger, er det korrekt, at Jacob Holdt har spurgt i Danida, om han kunne få formidlet nogle af sine penge til ulandsprojekter, men det har ikke været muligt at få konkrete oplysninger om, hvad pengene i givet fald er gået til.

Selv siger Jacob Holdt til Berlingske, at der fra fonden bag hans virksomhed bl.a. er sendt 300.000 kroner gennem Danida, som i 1983 sørgede for indkøb af landbrugsredskaber til et kollektiv i Zimbabwe. »Orienterede du folkene i Danida om dine kontakter til KGB?« »Det tror jeg ikke. Det hele drejede sig kun om projekterne dernede, og i øvrigt talte jeg aldrig med dem, men skrev udelukkende breve,« siger han. I andre tilfælde, har Jacob Holdt brugt nogle af de kendte danske private hjælpeorganisationer som kanal. Jacob Holdt erkender at have modtaget 10.000 kroner fra KGB, men spøger iøvrigt med sit forhold til spionagetjenesten. Et af formålene var dog, at få det daværende Sovjet til at støtte udviklingsarbejde i ulande. Fotografen siger videre, at han senere har stukket KGB-folkene en stak girokuponer som de kunne bruge hvis de ville støtte fonden bag hans virksomhed. Magasin side 16

 

 

Indeks over KGB dokumenter

 Tilbage til oversigt over mine artikler

 
 

Copyright © 2002 KGB